Logopedie is de beoordeling en behandeling van communicatieproblemen en spraakstoornissen. Het wordt uitgevoerd door logopedisten (logopedie), die vaak logopedisten worden genoemd.
Logopedische technieken worden gebruikt om de communicatie te verbeteren. Deze omvatten articulatietherapie, taalinterventieactiviteiten en andere, afhankelijk van het type spraak of taalstoornis.
Logopedie kan nodig zijn voor spraakstoornissen die zich in de kindertijd ontwikkelen of spraakstoornissen bij volwassenen veroorzaakt door een verwonding of ziekte, zoals een beroerte of hersenletsel.
Waarom heb je logopedie nodig?
Er zijn verschillende spraak- en taalstoornissen die met logopedie kunnen worden behandeld.
Articulatie stoornissen.
Een articulatiestoornis is het onvermogen om bepaalde woordgeluiden goed te vormen. Een kind met deze spraakstoornis kan woordgeluiden laten vallen, verwisselen, vervormen of toevoegen.
Vloeiend spreken
Een vloeiendheidstoornis beïnvloedt de stroom, snelheid en het spraakritme. Stotteren en rommel zijn vloeiendheidsstoornissen. Een persoon met stotteren heeft moeite om een geluid te krijgen en kan spraak hebben die wordt geblokkeerd of onderbroken, of kan een deel van een woord herhalen. Een persoon met rommel spreekt vaak erg snel en voegt woorden samen.
Resonantiestoornissen. Een resonantiestoornis treedt op wanneer een blokkering of obstructie van de regelmatige luchtstroom in de neus- of mondholte de trillingen verandert die verantwoordelijk zijn voor de stemkwaliteit. Het kan ook gebeuren als de velopharynx klep niet goed sluit. Resonantiestoornissen worden vaak geassocieerd met een gespleten gehemelte, neurologische aandoeningen en gezwollen amandelen.